✔️ Gratis verzending
✔️ Gratis retourneren
✔️ Gratis advies op maat
📞 +31 638047308

In 7 stappen een zonnepanelen set installeren voor je camper, caravan of boot.

Veel mensen die denken bij het installeren van zonnepanelen op een camper, caravan of boot dat dat erg lastig is. In deze blog kom je erachter dat het eigenlijk heel erg eenvoudig is, ook zonder kennis!

Heb je nog geen zonnepanelen set, zie ook deze blog voor het uitzoeken van een geschikte zonnepanelen set.

Let op, deze instructie geld alleen voor de zonnepanelen sets van onze website.

Voorbereiding:

Voordat je met de installatie begint is het handig om van te voren wat voorbereidend werk te doen.

Zonnepanelen:

De afmetingen van de zonnepanelen staan in de product pagina (dit verschilt namelijk per zonnepaneel), meet het dak of dek op en bedenk waar je het zonnepaneel of de zonnepanelen gaat plaatsen. Bedenk ook hoe je de zonnepanelen of het zonnepaneel gaat vastmaken, hieronder een aantal opties:

Kit

Klittenbandstrips

Schroeven

Voor caravans, campers en bestelbussen is kit aan te raden. Want je wilt niet dat het zonnepaneel van het dak af waait. Ook moet je rekening houden dat de kit weer- en hittebestendig is.

Soms is het handig om een tussenplaat tussen het zonnepaneel en het dak te doen.

Laadregelaar & kabel:

Bedenk waar je de laadregelaar wilt plaatsen, hou rekening met de volgende zaken:

Kabelafmetingen, standaard krijg je bij onze sets 5 meter vanaf het zonnepaneel naar de laadregelaar en 2,5 meter van de accu naar de laadregelaar. Neem contact met ons op voor andere afmetingen.

Naast de kabelafmeting is het handig om te weten hoe vaak je de opbrengst van de zonnepanelen en de accu status in de gaten wilt houden, als je dit vaak wilt bijhouden is het handig om de laadregelaar niet ver op te bergen. Wil je liever de laadregelaar opbergen maar wel alles in de gaten houden? Neem dan een laadregelaar met een bluetooth optie, je kan dan via een app van Victron Energy of Renogy bijhouden hoe vol de accu zit en hoe veel de panelen opleveren.

Dakdoorvoer:

Bedenk ook van te voren waar je de dakdoorvoer plaatst, via de dakdoorvoer gaat de kabel naar binnen. Wij bieden een dubbele dakdoorvoer aan, dus hier komen beide 5 meter kabels naar binnen.

De installatie:

Na het voorbereidende werk gaat de klus beginnen, de installatie kan echter vrij snel en is niet moeilijk. Maar het is wel van belang dat alles zorgvuldig wordt aangesloten, maar dit wordt ook in deze blog behandelt.

Bij de installatie krijg je een stapsgewijze instructie, een schematische tekening en een handleiding van de laadregelaar. Lees alle instructies die bij de set worden geleverd altijd goed door, deze instructies zijn leidend aangezien die per set een klein beetje afwijken van deze instructie. Deze instructie maakt duidelijk hoe eenvoudig het is om een zonnepanelen set van JaDa Stroom aan te sluiten. Mocht je ergens niet uitkomen neem dan contact op met ons!

Stapsgewijze instructie:

Let op de instructie die bij de set wordt geleverd is leidend, echter zal die instructie niet veel of niet afwijken van deze instructie.

Stap 1: lees altijd de gebruiksaanwijzing van de laadregelaar door. Mocht u ergens niet uitkomen, of twijfels hebben vraag het dan aan ons!

Stap 2: monteer de laadregelaar in de caravan, camper, boot of bestelbus. Dit kan met de ogen aan de zijkant van de laadregelaar.

Stap 3: verbind de kabels van de laadregelaar naar de accu. Schroef de poorten van de laadregelaar open, stop de kabel erin en schroef de poorten weer dicht. Op de schematische tekening (zie ook kopje verschil serie en parallel) is te zien in welke poort welke kabel moet, dit is ook met kleur aangegeven zodat dit erg overzichtelijk is.

Stap 4: selecteer het juiste type batterij, dit staat beschreven in de handleiding van de laadregelaar. Voor laadregelaars met bluetooth kan je de app downloaden en vervolgens bij de instellingen het accutype aanpassen. Laadregelaars die een schermpje hebben kan je eenvoudig instellen via de knoppen.

Stap 5: vervolgens leg je de panelen of het paneel neer op de plek van montage, het is belangrijk om het paneel of de panelen altijd af te dekken. De zonnepanelen van JaDa Stroom wekken ook stroom op als het bewolkt weer is, dus ook bij bewolkt weer moeten de panelen of het paneel worden afgedekt. En bevestig de panelen of het paneel vervolgens op het dak of dek, veel van onze klanten gebruiken hiervoor kit. Dit is mogelijk omdat de zonnepanelen maar 1,1kg wegen, het is ook een verstandige keuze omdat het erg makkelijk is en de zonnepanelen zitten vervolgens goed vast waardoor ze niet van het dak of dek afwaaien.

Stap 6: verbind de kabels van het zonnepaneel met de laadregelaar (of je de zonnepanelen in serie of parallel moet aansluiten hangt af van de set, dit wordt ook aangegeven op de schematische tekening van de zonnepanelen set. Het verschil tussen het aansluiten van serie en parallel wordt hieronder toegelicht). Verbind eerst de kabels aan de laadregelaar, dit gaat weer met een schroefsysteem. En vervolgens kan je de uiteinde met de mc4 connectoren koppelen aan de zonnepanelen, dit is een kwestie van de connectoren in elkaar klikken.

Stap 7: veel plezier met de set!

Verschil serie en parallel aansluiten:

In serie koppel je de female connector van zonnepaneel A in de male connector van zonnepaneel B, vervolgens heb je aan beide panelen een uiteinde over en hier maak je de 5 meter kabel aan vast.

Hieronder is een voorbeeld van een schematische tekening waar de zonnepanelen in serie zijn aangesloten, let op gebruik altijd de tekening die bij de set zit. Want dit kan per laadregelaar verschillen!

In parallel gebruik je een splitter set, je koppelt de twee male connectoren van de zonnepanelen (dus 1 van elk paneel) in splitter A en de twee female connectoren (weer 1 van elk paneel) van de zonnepanelen in splitter B. Vervolgens heb je twee uiteinde over en hier koppel je de 5 meter kabel aan.

Hieronder is een voorbeeld van een schematische tekening waar de zonnepanelen in parallel zijn aangesloten, let op gebruik altijd de tekening die bij de set zit. Want dit kan per laadregelaar verschillen!

Conclusie:

Een zonnepanelen set van JaDa Stroom installeren is dus erg eenvoudig en ook zonder kennis is het makkelijk te installeren, het is dus niet nodig om een dure monteur in te huren.

Nog vragen over de installatie? Neem dan contact op met ons team!

Deel deze blog

Abboneer op de nieuwsbrief

Recente blogs