✔️ Gratis verzending
✔️ Gratis retourneren
✔️ Gratis advies op maat
📞 +31 638047308

Wat is precies het verschil tussen een vast zonnepaneel en een flexibel zonnepaneel voor op een voer- of vaartuig?

In deze blog wordt alles uitgelegd, mocht u nog vragen hebben dan staan onze experts voor u klaar!

Manier van montage:

Vaste panelen worden vastgemaakt met bevestigingsbeugels, zie ook de foto hieronder:

Er zijn ook bevestigingsbeugels waardoor u niet hoeft te schroeven in uw dak of dek, vraag dan een set op maat aan.

Terwijl flexibele zonnepanelen vaak vast worden gekit, voor de flexibele zonnepanelen kunnen ook de bevestigingsogen worden gebruikt zoals te zien is in de foto hieronder.

Aangezien de flexibele zonnepanelen rechtstreeks worden vastgemaakt op het oppervlakte kunnen deze zonnepanelen warmer worden, het oppervlakte waarop deze panelen komt moet dus hittebestendig zijn!

Beide panelen moeten goed worden gemonteerd zodat ze er niet onderweg afwaaien.

Efficiëntie:

Het vaste en het flexibele zonnepaneel leveren evenveel op als ze dezelfde specificaties hebben. Alleen bij warmere temperaturen is dit anders, bij warmere temperaturen is het vaste zonnepaneel efficiënter. Doordat er lucht onder het vaste paneel kan komen, kan dit paneel de warmte beter kwijt dan het flexibele paneel.

Gewicht:

Een reden dat mensen vaak voor flexibele panelen kiezen is voor het gewicht, zo zijn vaste panelen al snel 6-20kg per stuk. Terwijl flexibele panelen rond de 1 a 2kg wegen, als je niet wilt dat je caravan, camper of boot veel zwaarder wordt dan is een flexibel paneel een goede keuze.

Let ook op, een hefdak kan niet altijd een zwaar gewicht aan. Hierdoor kiezen mensen ook vaak voor flexibele panelen!

Opvallen:

Het flexibele zonnepaneel valt bijna niet op dat dit op je caravan, camper of boot zit. Dit komt omdat dit zonnepaneel erg dun is. Het vaste paneel is veel dikker plus er zitten nog bevestigingsbeugels onder wat de hoogte van je voer- of vaartuig verder verhoogt wat ervoor zorgt dat vaste panelen meer opvallen.

Gebogen oppervlakte:

De flexibele zonnepanelen zijn flexibel waardoor ze op een gebogen oppervlakte kunnen worden gemonteerd, dit kan niet met vaste zonnepanelen.

Conclusie:

Beide zonnepanelen zijn erg goed, en er is ook niet een conclusie welke het beste is. Want voor een bepaalde situatie is het flexibele paneel beter, en voor een andere situatie het vaste paneel. Mocht u verder nog vragen hebben dan kan u gratis contact opnemen met een van onze experts!

Deel deze blog

Abboneer op de nieuwsbrief

Recente blogs